OMEGA SELECT 3•6•7•9 – uztura bagātinātājs ar sabalansētu Omega 3, Omega 6, Omega 7 un Omega 9 kompleksu.
kāpēc izvēlēties ERBA VITA OMEGA SELECT 3•6•7•9
Pieprasījums pēc uzturvielām, kas palīdz ķermeņa labsajūtai un līdzsvaram kļūst arvien izplatītāks.
OMEGA Select 3-6-7-9 atbilst šim pieprasījumam ar sabalansētu sešu eļļu kombināciju, lai iegūtu vislabāko omega taukskābju attiecību tīrākajā, dabiskākajā un līdzsvarotākajā formā. Tādēļ produkts efektīvāk un vieglāk metabolizējās organismā.
Augu eļļas jau kopš seniem laikiem ir kalpojušas kā nozīmīgs enerģijas un barības vielu avots. Eļļa nepieciešama, lai uzņemtu taukos šķīstošos vitamīnus (A, D, E, K), mazinātu strijas, celulītu, stiprinātu imunitāti un nervu sistēmu, novērstu locītavu un kaulu sāpes, kā arī izvadītu toksīnus.
taukskābes
Tauki ir viens no galvenajiem uzturlīdzekļiem, visvairāk koncentrētais organisma enerģijas avots.
Tauku enerģētiskā vērtība vairāk nekā 2 reizes pārsniedz olbaltumvielu un ogļhidrātu enerģētisko vērtību: organismā sašķeļoties 1 g tauku, atbrīvojas apmēram 39 kJ jeb ~9,3 kcal (1 g olbaltumvielu vai 1 g ogļhidrātu dod 17,2 kJ).
Ar uzturu uzņemtie tauki organismā gremošanas sulu ietekmē sašķeļas glicerīnā un taukskābēs, uzsūcas zarnās un tiek izlietoti pēc vajadzības.
Tauku bioloģisko vērtību nosaka nepiesātinātās taukskābes, fosfatīdi, sterīni, taukos šķīstošie vitamīni. Dažām nepiesātinātajām taukskābēm (linolskābei, linolēnskābei) ir svarīga nozīme vielmaiņā, sevišķi holesterīna maiņā, un organisma aizsargreakcijās. Šīs taukskābes cilvēka organismā neveidojas, tāpēc obligāti jāuzņem ar uzturu.

taukskābju veidi
Tauki bieži vien tiek uzskatīti par kaitīgiem, organismam nevajadzīgiem un liekiem. Tomēr zināms tauku daudzums cilvēka organismā ir pat nepieciešams. Tauki ir vajadzīgi, jo tie mūsu organismā ir enerģijas avots, taukvielās šķīstošo vitamīnu (A, D, E un K vitamīns), kā arī dažādu minerālvielu nesējs u.c.
Taukvielas sastāv no glicerīna un taukskābēm. Taukskābes var būt piesātinātas, mononepiesātinātas un polinepiesātinātas, un to īpašības un funkcijas organismā ir atšķirīgas.
Visām taukskābēm ir līdzīga ķīmiskā struktūra: oglekļa atomu ķēde, kas saistīta ar ūdeņraža atomiem. Tas, kas padara vienu taukskābi atšķirīgu no citām, ir oglekļu ķēdes garums un forma un ar oglekļa atomiem savienoto ūdeņraža atomu skaits. Šķietami nelielas strukturālas atšķirības izpaužas kā būtiskas formas un funkcijas atšķirības.

OMEGA•3 taukskābes
Omega-3 tauki ir būtiski tauki, kas jāsaņem ar pārtiku. Tiem ir svarīga nozīme sirdij, smadzenēm un vielmaiņai.
Omega-3 tauki ir būtiska cilvēka šūnu membrānu daļa.
Ir vairāki omega-3 taukskābju veidi , kas atšķiras atkarībā no to ķīmiskās formas un izmēra.
Visbiežāk sastopamās taukskābes:
- Eikozapentaēnskābe (EPS): 20 oglekļu taukskābe, galvenā funkcija ir ražot tā saucamos eikozanoīdus, kas palīdz samazināt iekaisumu. EPS arī palīdz samazināt depresijas simptomus.
- Dokozaheksaēnskābe (DHS): 22 oglekļu taukskābe, DHSveido aptuveni 8% smadzeņu svara un ir ārkārtīgi svarīga normālai smadzeņu attīstībai un funkcijai.
- Alfa-linolēnskābe (ALA): Šo 18 oglekļu taukskābi var pārvērst EPS un DHS, lai gan process nav ļoti efektīvs. ALA galvenokārt izmanto ķermenis enerģijai.
OMEGA•6 taukskābes
Omega-6 taukskābes ir polinepiesātinātās taukskābes, kas jāiegūst no pārtikas.
Omega-6 tauki ir būtiski tauki, kas ir svarīgs enerģijas avots ķermenim.
Visbiežāk sastopamā omega-6 taukskābe ir linolskābe, ko var pārvērst par garākiem omega-6 taukiem, piemēram, arahidonskābi (ARA).
Līdzīgi kā EPS, ARA tiek izmantota eikosanoīdu ražošanai. Tomēr ARA ražotie eikosozoīdi ir vairāk pro-iekaisuma.
Pro-iekaisuma eikozanīdi ir svarīgas vielas imūnsistēmā. Tomēr, ja tie tiek ražoti pārāk daudz, tie var palielināt iekaisumu un iekaisuma slimības.
Lai gan omega-6 tauki ir būtiski, mūsdienu uzturs satur daudz vairāk omega-6 taukskābju nekā nepieciešams. Ieteicamā omega-6 un omega-3 taukskābju attiecība uzturā ir 4: 1 vai mazāka. Tomēr mūsu uzturā tā ir starp 10: 1 un 50: 1. Tāpēc, lai gan omega-6 tauki ir būtiski pareizos daudzumos, vairumam cilvēku jācenšas samazināt omega-6 devu.
Tomēr dažas omega-6 taukskābes ir ieguvušas priekšrocības hronisku slimību simptomu ārstēšanā.
Gamma-linolēnskābe (GLA) ir omega-6 taukskābe, kas atrodama dažās eļļās, piemēram, naktssveces eļļā. Ja tas tiek patērēts, liela daļa no tā tiek pārvērsta par citu taukskābi, ko sauc par dihomo-gamma-linolēnskābi (DGLA). Lietojot GLA bagātinātāju lielā devā, ievērojami samazinās vairāki reimatoīdā artrīta simptomi.
OMEGA•7 taukskābes
Zinātnieki Harvardas universitātē un Klīvlendas klīnikā ir izpētījuši unikālas taukskābes.
Šīs jaunās taukskābes, ko nosauca par omega-7, var palīdzēt novērst augstu cukura līmeni asinīs, paaugstinātu lipīdu līmeni, iekaisumu un lieko tauku pieaugumu, kā arī paaugstināt jutību pret insulīnu. Omega-7 darbojas kā lipokīns, sniedzot informāciju par tauku audiem muskuļu un aknu audos. Tas savukārt pastiprina šos audus, lai izmantotu taukus un glikozi, lai saglabātu veselīgu līmeni asinīs.
Ir pierādīts, ka Omega-7 palielina tauku dedzināšanas procesā iesaistīto fermentu enerģiju. Turklāt omega-7 var samazināt jaunu tauku sintēzi organismā. Klīvlendas klīnikas pētnieki konstatēja, ka, lietojot omega-7 tikai 30 dienas, pacienti C-reaktīvo proteīnu (iekaisuma) līmeni samazināja par 44% . Nesen tika pierādīts, ka Omega-7 būtiski samazina kardiovaskulāros riska faktorus pusmūža cilvēkiem ar agrīniem lipīdu traucējumiem. To nodrošināja pārsteidzoši niecīga Omega 7 taukskābju deva, mazāka par 250 mg dienā 30 dienu laikā.
OMEGA•9 taukskābes
Omega-9 tauki ir “nebūtiski tauki”, jo tos var ražot organisms. Uzturs, kas aizstāj dažus piesātinātos taukus ar omega-9 taukiem, var dot labumu vielmaiņas veselībai. Omega-9 taukskābes ir mononepiesātinātas, kas nozīmē, ka tām ir tikai viena divkārša saite.
Oleīnskābe ir visbiežāk sastopamā omega-9 taukskābe un visizplatītākā mononepiesātinātā taukskābe uzturā.
Patiesībā omega-9 tauki ir visbiežāk sastopamie tauki lielākajā daļā ķermeņa šūnu.
Tomēr, lietojot pārtikas produktus, kas ir bagāti ar omega-9 taukskābēm, nevis citu veidu taukiem, var būt vairākas labvēlīgas ietekmes uz veselību.
Pētījumi liecina, ka augsta mononepiesātināto tauku diēta varētu samazināt plazmas triglicerīdu daudzumu par 19% un “sliktu” ļoti zemu blīvuma lipoproteīnu (VLDL) holesterīnu par 22% pacientiem ar diabētu, uzlabot jutību pret insulīnu un samazināt iekaisumu.
OMEGA taukskābju lietošanas ieguvumi veselībai
Samazina holesterīna līmeni asinīs un īpaši triglicerīdu līmeni,
jo novērš visbīstamāko tauku, triglicerīdu un holesterīna uzkrāšanos artēriju sienās, tādejādi bloķējot asinsvadu sacietēšanu.
Samazina organisma iekaisuma procesus,
jo veicina eikozanoīdu veidošanos, kas regulē asinsspiedienu, trombocītu agregāciju un kuriem ir pretiekaisuma iedarbība.
Samazina sirds un asinsvadu saslimšanas risku,
jo asinis, kas ir daudz šķidrākas, ja nav “slikto” tauku, cirkulē labāk, padarot sirdi labi funkcionējošu un novēršot sirds-asinsvadu saslimšanas risku.
Veicina labāku garīgo efektivitāti,
jo stimulē serotonīna un dopamīna veidošanos.
Sekmē fizisko efektivitāti,
jo sekmē labāku audu apgādi ar skābekli, aizsargājot šūnu, jo īpaši smadzeņu šūnu, membrānu: ja tās ir bojātas, tās nespēj viegli novērst bojājumus, kā citas veselās šūnas; Omega-3 veicina šo pašregulējošo procesu.
Būtiskas jaunu audu veidošanai,
jo ir svarīga šūnu membrānu veidošanās sastāvdaļa, kas ir būtiska tīklenes un centrālās nervu sistēmas attīstībai.
Veicina organisma pretestības spēju stresa situācijās,
palielinot imūnsistēmas aizsardzību un stiprinot ādas barjeras aizsardzību.
kāpēc izvēlēties OMEGA SELECT 3•6•7•9
- Perfekti sabalansēts nepiesātināto taukskābju maisījums ar līdz minimumam samazinātu piesātināto taukskābju daudzumu.
- Stiprina imūno sistēmu.
- Palielina stresa izturību.
- Uzlabo fizisko un mentālo veselību.
- Uzlabo koncentrēšanās, garastāvokļa un izziņas funkcijas.
OMEGA SELECT 3•6•7•9 sastāvdaļas
Linu sēklu eļļa
Olīves augļu eļļa
Makadāmijas riekstu eļļa
Safloras sēklu eļļa
Naktssveces sēklu eļļa
Zivju eļļa
Pieaugušiem un bērniem no 12 gadu vecuma 2-3 kapsulas dienā, uzdzerot pietiekamu daudzumu ūdens.
Saturs | 3 kapsulās |
Linu sēklu eļļa | 1.89g |
Olīves augļu eļļa | 0.53g |
Makadāmijas sēklu eļļa | 0.45g |
Safloras sēklu eļļa | 0.33g |
Naktssveces sēklu eļļa | 0.29g |
Zivju eļļa | 0.14g |
Citrona mizas ēteriskā eļļa | 30mg |
Taukskābju nodrošinājums | |
Kopējais taukskābju daudzums | 3.63g |
Piesātinātās taukskābes | 0.39g |
Mononepiesātinātās taukskābes, no kurām omega 7 : palmitoleīnskābe omega 9 : oleīnskābe |
1.11g 96mg 0.78g |
Polinepiesātinātās taukskābes, no kurām omega 3 : alfa-linolēnskābe (ALS) eikozapentaēnskābe (EPS) dokozaheksaēnskābe (DHS) omega 6 : linolskābe (LS) gamma-linolēnskābe (GLS) |
2.13g 1.07g 45mg 30mg 0.60g 24mg |
Sastāvdaļu apraksts

Linu sēklu eļļa (Linum usitatissimum L.)
Satur
- Omega 3 : alfa-linolēnskābe (līdz 60%)
- Omega 6 : linolskābe (18-20%)
- Omega 9 : oleīnskābe (17-20%)
_________________________________

Olives augļu eļļa (Olea europaea L.)
Satur
- Omega 9 : oleīnskābe (līdz 85%)
- Omega 6 : linolskābe (līdz 20%)
- Antioksidanti : vitamīni E, K
_________________________________

Makadāmijas riekstu eļļa (Macadamia ternifolia F. Muell.)
Satur
- Omega 7 : palmitoleīnskābe (līdz 30%)
- Omega 9 : oleīnskābe (līdz 60%)
- Vislielākais mononepiesātināto taukskābju daudz. (80-84%)
- Palmitīnskābe (piesātinātā taukskābe)
_________________________________

Safloras sēklu eļļa (Carthamus tinctorius L.)
Satur
- Omega 6 : linolskābe (55-82%)
- Omega-9 : oleīnskābe (8-35%)
- Fosfolipīdi
_________________________________

Divgadīgās naktssveces sēklu eļļa (Oenothera biennis L.)
Satur
- Omega 6 : linolskābe (līdz 80%)
- Omega 6 : gamma-linolēnskābi (līdz 15%)
- Omega- 9: oleīnskābe (līdz 8%)
_________________________________

Zivju eļļa
Satur
- Omega 3 : EPS, DHS
- polinepiesātinātās taukskābes 30-40%
- mononepiesātinātās taukskābes 15-20%
- piesātinātās taukskābes 20-30%