
Glicem STOP
paaugstināts cukura līmenis asinīs?
Parūpējies par to!
Glikoze ir galvenais cukurs, kas atrodams mūsu asinīs, jo tas ir ķermeņa svarīgākais enerģijas avots. Tas nav nemainīgs – var gan kristies, gan kāpt. Ja bieži ir paaugstināts cukura līmenis asinīs, laika gaitā tas var izraisīt tādas veselības problēmas kā sirds slimības, insultu, pat redzes zudumu un citas. Tieši tāpēc ir īpaši svarīgi cukura līmeni kontrolēt.
DIABĒTS – MŪSDIENU DZĪVESSTILA SLIMĪBA.
Katru gadu Latvijā aptuveni septiņiem tūkstošiem cilvēku ārsti nosaka diabēta diagnozi. Par galvenajiem slimības cēloņiem ārsti uzskata pakāpenisko Latvijas iedzīvotāju novecošanos, neveselīgu un mazkustīgu dzīvesveidu, kaitīgus ieradumus un lielu cukura patēriņu. Taču galvenais iemesls tomēr ir pārāk novēlota diabēta diagnosticēšana, pirms kuras jau krietnu laiku ir novērojama ilgstoša pirmsdiabēta stadija.

prediabēts
Prediabēts ir pirmsdiabēta stadija, kad cukura skaitļi asins analīzēs ir virs normas, taču vēl nesasniedz diabētam atbilstošus skaitļus (skat. 1. tabulu). Ja cilvēkam diagnosticē prediabētu – tā ir laba ziņa, jo nozīmē, ka ir iespējams novērst diabēta rašanos! Tomēr, ja laikus nerīkojas, 5–10% prediabēta pacientu attīstās diabēts.
Prediabēts ir solis ceļā uz cukura diabētu. Prediabēts ir stāvoklis, kad asinīs ir paaugstināts glikozes līmenis, bet tas nav pietiekami augsts, lai atbilstu cukura diabēta kritērijiem. Tas ir raksturīgs vielmaiņas traucējumu kompleksam – tā sauktajam metaboliskajam sindromam, un to bieži papildina liekā svara uzkrāšanās vidukļa zonā, holesterīna un asinsspiediena paaugstināšanās asinīs .



Kas liecina par paaugstinātu cukura līmeni asinīs:
Par problēmām ar vielmaiņu un pirmsdiabēta stadiju var liecināt:
- liekais svars,
- bieža urinēšana,
- ilgstošas un nepārejošas slāpes, konstants izsalkums,
- straujš svara zudums bez izmaiņām uzturā,
- hroniskais nogurums.
- Tāpat riska grupā ir cilvēki ar paaugstinātu asinsspiedienu un tie, kuriem ir novērota lēna brūču un iekaisumu dzīšana, nejutīguma vai durstīšanas sajūta rokās un pēdās.
kā samazināt paaugstinātu cukura līmeni asinīs?
Organismam jau no dabas ir kontroles mehānisms, kas palīdz nodrošināt normālu cukura līmeni asinīs. Par to rūpējas hormons insulīns. Kad cukura līmenis sāk palielināties, kā tas parasti notiek pēc iestiprināšanās, arī insulīna daudzums palielinās, mudinot ķermeni glikozi izmantot enerģijai vai to uzglabāt aknās vēlākai izmantošanai.
Paaugstināts cukura līmenis asinīs rodas, ja tavs ķermenis nepietiekami ražo vai neefektīvi lieto insulīnu – hormonu, kas regulē glikozes līmeni asinīs un palīdz tai nokļūt tavās šūnās, tādējādi radot enerģiju.
- Regulāri nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm : Regulāri treniņi var palīdzēt iegūt un uzturēt mērenu svaru un palielināt jutību pret insulīnu. Paaugstināta jutība pret insulīnu nozīmē, ka tavas šūnas var labāk izmantot asinīs pieejamo cukuru. Fiziskās aktivitātes arī palīdz muskuļiem izmantot cukura līmeni asinīs enerģijas ražošanā un muskuļu kontrakcijām.
- Kontrolē ogļhidrātu daudzuma uzņemšanu : Ķermenis ogļhidrātus sadala cukuros (galvenokārt glikozē), un pēc tam insulīns palīdz organismam izmantot un uzglabāt cukuru enerģijas iegūšanai. Ja tiek ēsts pārāk daudz ogļhidrātu vai ir insulīna darbības problēmas, iepriekš minētais insulīna uzdevums nav sekmīgs, tādējādi glikozes līmenis asinīs var palielināties. Pētījumi liecina – uzturs ar zemu ogļhidrātu saturu palīdz samazināt cukura līmeni asinīs un novērst tā palielināšanos.
- Palielini uzņemto šķiedrvielu daudzumu : Šķiedrvielas palēnina ogļhidrātu sagremošanu un cukura absorbciju. Šo iemeslu dēļ šķiedrvielas palīdz pakāpeniski palielināt cukura līmeni asinīs. Turklāt liela loma var būt šķiedrvielu veidam, kuras ēd. Tās var iedalīt divos veidos – šķīstošās un nešķīstošās. Lai arī abas ir svarīgas, ir pierādīts, ka šķīstošās šķiedrvielas uzlabo cukura līmeni asinīs.
- Dzer pietiekami daudz šķidrumu : Pietiekama šķidruma uzņemšana arī var palīdzēt saglabāt veselīgu cukura līmeni asinīs. Papildus dehidratācijas novēršanai tas palīdz tavām nierēm izvadīt lieko cukuru. Kādā pētījumā atklāts – tiem, kas dzēra vairāk ūdens, bija mazāks risks attīstīt cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs.
- Normalizē stresa līmeni : Stresam ir liela ietekme uz mūsu veselību, tostarp cukura līmeni asinīs. Stress organismā izdala tādus hormonus kā glikagons un kortizols, kas paaugstina cukura līmeni asinīs. Fiziskās aktivitātes, relaksācija un meditācija palīdz ievērojami samazināt stresu un līdz ar to arī cukura līmeni asinīs.
- Uzlabo miega kvalitāti : Kvalitatīvs un pilnvērtīgs miegs liek labāk justies un ir nepieciešams labai veselībai. Savukārt slikts miegs un atpūtas trūkums var ietekmēt cukura līmeni asinīs un jutību pret insulīnu, kas var palielināt apetīti un veicināt svara pieaugumu. Miega trūkums arī samazina augšanas hormonu izdalīšanos un palielina kortizola līmeni – abiem ir būtiska loma cukura līmeņa asinīs pārvaldībai.
- Uzturi mērenu svaru : Mērena svara saglabāšana var palīdzēt uzlabot vispārējo veselību un novērst dažādu veselības problēmu attīstību. Svara regulēšana arī stabilizē cukura līmeni asinīs, un tā var arī palīdzēt samazināt cukura diabēta attīstības risku.
Dabas vielas cukura līmeņa samazināšanai: daži augi glikozi palīdz izvadīt no organisma, citi palīdz šūnām to labāk izmantot.
Glicem STOP
Piemērots insulīna rezistences samazināšanai un mērķtiecīgai glikozes daudzuma asinīs kontrolei.
• Uzlabo ogļhidrātu vielmaiņu un perifēro glikozes nepanesību
• Augu farmakoloģisko iedarbību optimizācija
• Palīdz samazināt gan pēc ēšanas glikēmiju, gan tukšās dūšas glikēmiju
galvenās sastāvdaļas

Olivcomplex® kura sastāvā
olīves lapu ekstrakts (standartizēts pēc oleuropeīna satura 15%)
D-hiro-inozīts (no ceratonija koka augļiem (Ceratonia siliqua L.))
koenzīms Q10

Baltā zīdkoka lapu ekstrakts (Morus alba L.)

Gimnēmas lapu ekstrakts (Gymnema silvestre R. Br.)

Banaba lapu ekstrakts (Lagerstroemia speciosa L.)

Kanēļa mizas ekstrakts (Cinnamomum zeylanicum)

Vitamīns E

Hroms
……………………………………………………………………………..
ERBA VITA Olivcomplex®
Multi-savienojums ar integrētu, funkcionālu, visaptverošas iedarbību un
garantētu katras sastāvdaļas darbības efektivitāti.

Olīvu lapu ekstrakts (Olea europaea L.)
- Labvēlīgi ietekmē sirds – asinsvadu sistēmu
- Palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu
- Labvēlīgi ietekmē holesterīna un cukura līmeni asinīs
- Antioksidatīvā iedarbība – pasargā organismu no brīvo radikāļu ietekmes
D-hiro-inozīts (no ceratonija koka augļiem (Ceratonia siliqua L.))
Viela, kas ir mūsu organismā (mio-inozīta formā) un tajā tiek arī sintezēta (aknās, muskuļos).
Svarīgs insulīna darbības mediators.
Tā papildināšana organismā palielina insulīna jutību un uzlabo insulīna darbības mehānismu.
Koenzīms Q10
- Antioksidants
- Paplašina asinsvadus
- Veicina ZBL holesterīna oksidāciju
- Samazina iekaisumu izraisošus mediatorus
- Samazina asins viskozitāti

Baltā zīdkoka lapu ekstrakts (Morus alba L.)
Aktīvā viela ir 1–deoksinojirimicīns (DNJ) palēnina to fermentu darbību, kuri šķeļ ogļhidrātus. Pateicoties DNJ, daļa no saldumos, kartupeļos, baltmaizē, pīrāgos, makaronos un citos tamlīdzīgos produktos esošajiem ogļhidrātiem nesašķeļas, tādēļ asinīs nonāk mazāks cukura daudzums un organisms uzņem mazāk kaloriju

Gimnēmas lapu ekstrakts (Gymnema silvestre R. Br.)
Palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs, sekmē tā uzsūkšanos zarnu traktā:
- samazina lieko cukura daudzumu,
- veicina aizkuņģa dziedzera šūnu atjaunošanos, kuras izstrādā insulīnu , tādejādi palīdz novērst cukura diabēta veidošanos – veiksmīgs palīgs gan pie 1. gan 2. tipa diebēta

Banaba lapu ekstrakts (Lagerstroemia speciosa L.)
- Ievērojami pazemina cukura līmeni asinīs (uzmanīgi jālieto kopā ar medikamentiem)
- Iedarbības efekts ir līdzīgs kā insulīnam, kas sekmē glikozes pārvietošanu no asinīm šūnās.
- Aktīvā viela korosolskābe

Kanēļa mizas ekstrakts (Cinnamomum zeylanicum)
- Piemīt spēja regulēt cukura līmeni asinīs, īpaši, viegla vai mēreni smaga 2.tipa diabēta gadījumā, kad organisms neražo pietiekami daudz insulīna
- Uzlabo insulīna aktivitāti un stimulē cukura metabolismu šūnās.

Hroms
Palīdz nodrošināt normālu homocisteīna vielmaiņu – “atvēr durvis” šūnu membrānā, tādējādi ļaujot glikozi ievadīt šūnā.
Hroma pikolināta formā, kas vislabāk uzsūcas cilvēka organismā un it īpaši audos (aknās un muskuļos)-svarīgi, lai minerālviela «izdzīvotu»gremošanas traktā un sasniegtu asinsriti.